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FAQs ON SUBSCRIPTION MONEY, ISSUE OF SHARE CERTIFICATE & 

DECLARATION ON COMMENCEMENT OF BUSINESS 

A company, after its incorporation has to comply with the provisions of Section 10A of the 

Companies Act, 2013 (the Act) prior to starting its business or prior to exercising its 

borrowing powers. Whether it is a private company or public company, if it is a company 

with a share capital, unless subscribers to the Memorandum of Association (MoA) have 

already paid the money due on the shares subscribed by them while signing the 

subscription clause of the MoA, a company is not entitled to commence the business for 

which it has been incorporated nor would it be entitled to borrow money, from any source. 

The law on this subject, requires the company to file a duly verified declaration for the 

purpose of notifying the Registrar of Companies (RoC), that subscribers have paid the 

money due on the shares subscribed by them. In addition, failure to file the said 

declaration, may result in RoC initiating action to striking off the name of the Company 

from the register of companies.  

With the above preface, we are answering some frequently asked questions touching upon 

the said subject. 

1. What is the timeline for receiving subscription money? 

The Companies Act, 2013 (the Act) does not explicitly provide a timeline for remitting 
subscription money by the subscribers to the MoA. However, based on a plain 
interpretation of Section 10A of the Act, one might infer that subscription money 
should be brought in within 180 days of incorporation, i.e., before filing Form 20A 
for the commencement of business. On the other hand, Section 56(4)(a) of the Act 
prescribes a two-month period from the date of incorporation for issuing share 
certificates to the subscribers of the MoA. Since share certificates can only be 
issued after the receipt of subscription money, it can be inferred that subscription 
money must be received within two months from the date of incorporation. 

Moreover, if a subscriber to the MoA does not hold the beneficial interest in the 
company's shares, Section 89 of the Act, in conjunction with Rule 9(1) of the 
Companies (Management and Administration) Rules, 2014, will apply. In such 
cases, the subscriber/member must submit a declaration regarding their ostensible 
/ beneficial ownership within 30 days from the date their name is entered in the 
company's Register of Members. Since the subscriber’s name is recorded in the 
Register of Members upon the company's registration [as per Section 2(55)(i)], it 
can be inferred that the subscription money in such cases ought to be brought in 
within 30 days of the company's incorporation to comply with Section 89, where 
applicable. 
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2. What is the timeline to issue share certificates to the subscribers of the 

memorandum? 

Section 56(4)(a) of the Companies Act, 2013 specifies that share certificates must 

be issued to the subscribers of the MoA within two months from the date of 

incorporation subject to the receipt of subscription money. 

 

3. Can subscription money be received after the issue of share certificates? 

 

The Company must receive the share subscription money before issuing share 

certificates. This is because the amount paid-up on the shares is must be mentioned 

on the share certificate as per Rule 5 of the Companies (Share Capital and 

Debentures) Rules, 2014. The role of a share certificate is two fold: one is that it is 

a declaration that the person named in the certificate is the rightful owner of shares 

stated therein and two, that the person named therein has paid up the value or the 

monies relatable to the said shares. 

 

4. Is it mandatory to pay the full subscription money before the issuance of 

share certificates, or can a subscriber pay part of the subscription amount 

after the share certificates are issued? 

 

The company cannot issue a share certificate without receiving the entire 

subscription amount in full which alone would satisfy the requirement that 

subscribers have paid the money due on their shares. 

 

5. Is it required to mention the paid-up share value on the share certificate? 

 

Yes, Rule 5 of the Companies (Share Capital and Debentures) Rules, 2014 

mandates that the share certificates be issued in accordance with a board resolution 

using Form SH-1 (or in a similar format). The certificate must include the 

subscriber's name (or in the case of issue of shares in the name of the person to 

whom the shares were allotted), the details of the shares, the amount paid-up, and 

with the signatures of two directors (or a director and company secretary, if 

applicable). 

 

6. Is it mandatory to issue the share certificate in the format of Form SH-1? 

 

Rule 5 of the Companies (Share Capital and Debentures) Rules, 2014, states that 

issuing share certificates in the format of Form SH-1 is a guideline, not a strict 

requirement. As long as the format used complies with the rules, it can be 

considered valid. 

 

7. Can a company initiate borrowing before filing Form 20A? 

No. A company cannot exercise its borrowing powers before filing Form 20A. 

Section 10A(1) of the Companies Act, 2013, along with Rule 23A of the Companies 
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(Incorporation) Rules, 2014, clearly stipulates that a company is not allowed to 

commence any business or exercise its borrowing powers until a declaration by the 

director is filed in Form 20A.  

8. What is the penalty for non-issuance of share certificates to the subscribers 

of the MOA within 2 months? 

Failure to issue share certificates within two months of incorporation attracts a 

penalty under Section 56(6) of the Companies Act, 2013. In such cases, the 

company and every officer who is in default shall be liable to a penalty of ₹50,000/- 

 

9. Merely on account of non-filing of Form 20A within 180 days of incorporation, 

is RoC entitled to remove the name of the newly incorporated company from 

the Register of Companies? 

 

No. Section 10A the of the Act makes it clear that in order to initiate action for striking 

off the name of a company, the following twin conditions are required to be satisfied.  

 

(i) The aforesaid declaration has not been filed with RoC within the prescribed 

time of 180 days of the date of incorporation of the company; and  

(ii) RoC has reasonable cause to believe that the company is not carrying on 

any business or operations. 

 

While RoC will have automated system to notify him of the default on the part of any 

company in filing the said verified declaration within 180 days of incorporation, he 

will require issuing notice to a defaulting company to be able to say that he has 

reasonable cause to believe that the company is not carrying on any business or 

operations.  

 

10. What is the penalty for non-filing of Form 20A? 

 

Non-compliance with Section 10A can result in penalties. The company may be 

liable for a fine of ₹50,000, and every officer in default may incur a fine of ₹1,000 

per day the default continues, up to a maximum penalty of ₹1,00,000.  

Disclaimer: This FAQ should be considered only as an explainer on the subject and not 

an expert advice. Should you have any further query or require any further clarification, 

please feel free to write to compliances@ksrandco.in   
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